Që nga lindja e emoji-ve, njerëzit janë përpjekur të zvogëlojnë kufijtë e përdorimit të tyre në mënyrë që njerëzit në të gjithë botën 🌎 të shijojnë njësoj komoditetin dhe argëtimin e tyre. Megjithëse ky qëllim është arritur në masë të madhe, ekziston një problem shumë i bezdisshëm që shqetëson përdoruesit: emoji-t që njerëzit shohin në pajisje të ndryshme nuk janë gjithmonë saktësisht të njëjta.

Ka dy raste të ndryshme: njëri është se i njëjti emoji duket ndryshe në pajisje të ndryshme📱, arsyeja për të cilën është shpjeguar në këtë blog: 🎭Pse Emoji duken ndryshe në platforma të ndryshme?

Tjetra është ajo për të cilën do të flasim këtu: emoji-t nuk mund të shfaqen siç duhet.

Ka tre raste kur emoji-t nuk shfaqen siç duhet, të cilat do t'i shpjegojmë në detaje me zgjidhjet përkatëse në këtë blog.

Emoji-t shfaqen si simbole

Rasti i parë është më i zakonshmi: emoji shfaqen si një kuti/kuti me një kryq/kuti me një pikëpyetje/bosh (siç tregohet në imazhin më poshtë). Forma në të cilën shihni emoji varet nga pajisja që po përdorni.

🔺:emoji shfaqen si duhet 🆚 emoji shfaqen si simbole

Arsyeja për këtë fillon me natyrën e emoji-ve. Emoji, si karakteret kineze🈴 dhe shenjat e pikësimit🔣, janë një lloj karakteri që mund të njihet nga kompjuterët dhe janë të koduar në Unicode. Çdo pajisje ose aplikacion që dëshiron të mbështesë përdorimin e emoji-ve do të duhet t'i vendosë ato në sistemin e vet.

Në standardin Unicode🔤, çdo emoji i caktohet një pikë kodi, e cila është si numri i tyre ID. Për shembull, pika e kodit të emoji😣 është U+1F623.

🔺:Burimi i imazhit:unicode.org

Kur dërgoni ose merrni një emoji, sistemi i pajisjes tuaj do ta gjejë dhe do ta shfaqë atë duke njohur pikën e tij të kodit🧐. Dhe kur sistemi ndeshet me një pikë kodi të panjohur, ai nuk mund të gjejë emoji-n që korrespondon me atë pikë kodi, kështu që do të duhet të shfaqë emoji-n si një nga katër simbolet e përmendura në fillim të këtij paragrafi.

Pra, kur gjeni disa emoji që shfaqen si simbole, kjo do të thotë që grupi i karaktereve ose fontet e emoji në pajisjen tuaj ose aplikacionin që po përdorni duhet të përditësohen.

Përditësimet për grupin e karaktereve ose fontet emoji zakonisht përfshihen në përditësimet e versionit të sistemit, kështu që ju duhet vetëm të përditësoni pajisjen ose aplikacionin që po përdorni në versionin më të fundit🆕. Sidoqoftë, sistemet dhe aplikacionet kryesore operative nuk lëshojnë përditësime në të njëjtën kohë, për shembull, përditësimet e emoji të Apple janë gjithmonë shumë më të hershme se ato të Android🙁. Pra, nëse nuk gjeni një version që mund të përditësohet ose nëse emoji nuk shfaqen ende pas përditësimit, do t'ju duhet të prisni me durim për përditësimin tjetër.

Nëse aplikacioni nuk po shfaq ende si duhet emoji pas përditësimit, mund të përdorni versionin e tij në ueb (nëse ka një të tillë). Për shembull, Twitter nuk ka një tastierë emoji të integruar në aplikacionin e tij📱, kështu që nëse përdoruesit duan të dërgojnë emoji në aplikacionin Twitter, ata mund të zgjedhin vetëm emoji-të e integruara në pajisjen e tyre. Megjithatë, versioni në internet i Twitter 💻 ka një tastierë emoji të integruar, kështu që për sa kohë që përditësohet, përdoruesit mund të përdorin emoji të rinj në Twitter edhe nëse telefoni/kompjuteri i tyre nuk i mbështet ende. Ju ende mund t'i përdorni ato në Twitter.

Një emoji shfaqet si një kombinim i dy emoji-ve

Shumë kombinime që duken se përbëhen nga dy emoji në të vërtetë përfaqësojnë një emoji, për shembull, kombinimet e majta të emoji-ve në foton më poshtë janë në fakt një shfaqje e gabuar e emoji-ve në të djathtë.

Është e lehtë të dallosh këtë rast. Nëse mund të zgjidhni dy emoji veçmas me miun, ata janë dy individë të veçantë; nëse nuk mund t'i zgjidhni veçmas, ato janë në fakt një emoji e tërë.

Arsyeja e këtij rasti është e njëjtë me atë të parën 👆, ndaj zgjidhja është edhe përditësimi i sistemit të pajisjes tuaj.


💡: Pra, pse ndodh kjo çështje? E përmendëm më herët se çdo emoji të ri duhet t'i caktohet një pikë kodi, por zgjerimi i emoji-ve është i pafund ♾, ndërsa pikat e kodit janë të kufizuara. Si mund t'i ruajmë pikat e kodit pa ndikuar në zgjerimin dhe përditësimin e emoji-ve? Pra, Konsorciumi Unicode vendosi të lidhë disa emoji ekzistues me ZWJ (Zero Width Joiner) për të formuar një emoji të ri, në mënyrë që emoji-t e ri të mos kenë nevojë t'i caktohen pikë të reja kodi sepse është një sekuencë e formuar nga pikat ekzistuese të kodit (siç tregohet në figurën më poshtë). Lexim i rekomanduar📚: Çfarë është Emoji ZWJ Sequence?

Rast special

Rasti i fundit është pak i veçantë. Kur përdorni të njëjtën pajisje për të shfletuar uebsajte të ndryshme, mund të zbuloni se i njëjti emoji shfaqet në uebsajte të ndryshme me pamje të ndryshme. Ky nuk është një problem i shkaktuar nga sistemi, por nga fontet e emoji.

🔺:Nga lart poshtë janë fontet emoji të dizenjuara nga Microsoft, Apple dhe Google

Të gjitha sistemet operative duhet të përdorin fontet emoji për të shfaqur emoji-t. Shumë sisteme kanë fontet e tyre emoji, të tilla si Windows, MacOS, Chrom OS, etj. Zakonisht zhvilluesit e uebit do t'i zbatojnë këto fonte emoji në projektin e tyre në mënyrë që sisteme të ndryshme operative t'i përdorin ato siç duhet. Pra, shfaqja e emoji-ve lidhet me shkronjat emoji të ngulitura në çdo faqe interneti.

Por mos u shqetësoni, ky rast është relativisht i rrallë.

konkluzioni

Pra, kjo është e gjitha në këtë blog🔚. Nëse keni hasur probleme të ngjashme dhe dini zgjidhje të tjera për t'i zgjidhur ato, ju lutemi mos ngurroni t'i ndani ato me ne në komente! Shihemi në blogun tjetër! 👋