Emoji-t e kanë origjinën në Japoni dhe njihen si "絵文字/えもじ emoji" në japonisht. Emoji-t më të hershëm ishin bardh e zi dhe u prezantuan nga kompania japoneze Softbank në vitet 1990.

Në vitin 1999, Shigetaka Kurita projektoi 176 imazhe emoji 12x12 pikselë për lëshimin e "i-mode", shërbimi i integruar i internetit celular i operatorit japonez celular NTT DoCoMo. Më vonë në 2008, u shfaq iPhone. Për të përmbushur kërkesat e klientëve japonezë, Apple shtoi një tastierë Emoji në iPhone. Me popullaritetin e iPhone, emoji-t u përhapën në mbarë botën.

🔺: Evolucioni i emoji

Emoji-t nuk janë imazhe ose ikona, por karaktere , kështu që ato mund të përdoren kudo që mbështet futjen e tekstit. Ato rregullohen dhe menaxhohen nga Konsorciumi Unicode , dhe çdo emoji përfaqësohet si një "pikë kodi" në standardin Unicode, i cili siguron që emoji-të mund të përdoren në mënyrë universale në pajisje dhe platforma të ndryshme.

Megjithëse pika e kodit të çdo emoji caktohet nga Unicode Standard, pamja e çdo emoji është projektuar nga vetë secila platformë, kështu që i njëjti emoji do të duket ndryshe kur shfaqet në pajisje ose platforma të ndryshme, siç tregohet në foton e mëposhtme:

Numri i emoji-ve po rritet vazhdimisht. Çdo vit, Konsorciumi Unicode mbledh propozime për emoji të reja nga përdoruesit dhe zgjedh emoji-t që mund të shtohen. Kur të publikohet lista e re e emoji-ve, platformat kryesore do të fillojnë të dizajnojnë pamjen për çdo emoji dhe më pas do t'i lëshojnë ato për t'i përdorur nga të gjithë. Deri më tani, versioni 14.0 i Emoji është lansuar dhe numri i përgjithshëm i emoji-ve ka arritur në më shumë se 3000.

Në ditët e sotme, emoji-t janë aq të njohura sa janë pothuajse një gjuhë e re universale, e përdorur nga rreth 90% e përdoruesve të internetit në mbarë botën. Dhe ndikimi i tyre vazhdon të rritet: 😂 u bë Fjala e Vitit e Fjalorit të Oksfordit në 2015; Muzeu i Artit Modern (MoMA) në Nju Jork përfshiu 176 emoji origjinale të krijuara nga Joji Kurita në koleksionin e tij; 17 korriku i përvitshëm është caktuar si Dita e Emoji-ve... Emoji-t janë bërë pjesë e pazëvendësueshme e përditshmërisë së njerëzve.

Në të ardhmen, përdorimi i emoji-ve do të bëhet gjithnjë e më i përhapur, gjë që është gjithashtu një trend. Nëse doni të dini më shumë rreth emoji-ve, thjesht na ndiqni—— EMOJIALL!