Mardi Gras është frëngjisht për "Të martën e shëndoshë", e quajtur edhe e martë me petull ose e martë e petullave, i referohet ngjarjeve të festës së karnavaleve. 'Mardi gras' që pasqyron praktikën e natës së fundit të ngrënies së ushqimeve të pasura e të yndyrshme para flijimeve rituale të kreshmës dhe agjërimit të periudhës së kreshmës. Festohet në SHBA, Gjermani, Çeki, Itali etj.